5 styling geheimen voor korte mannen

5 styling geheimen voor korte mannen

juli 21, 2018 Uit Door kledingheren

Het kan een uitdaging zijn om je als korte man goed te kleden. Een groot deel van de mannen in Nederland is korter dan 1.75m. Je wilt dan niet je lengte benadrukken met je outfit. Wanneer je de juiste styling tips toepast, kun je er juist langer uit gaan zien. Ben je benieuwd? Lees dan snel de volgende tips.

De uitdagingen van een korte man

Het kan een beetje een uitdaging zijn om als korte man te winkelen. Je kunt je zelfs ontmoedigd voelen. De mouwen zijn te lang, de broekspijpen zijn te lang of je moet gaan kijken bij kindermaten. Dan denk je bij jezelf ‘Wat doe ik hier?’

Na een tijdje hak je de knoop maar door. Je pakt een kledingstuk uit het rek, rent naar de kassa en hoopt dat het je zal staan. Toch zal je thuis niet tevreden zijn met het kledingstuk dat je gekocht hebt. Is er een oplossing? Hoe kun je als kleine man toch mooie kleding vinden?

Styling tips

Ik geef je graag 5 geheimen voor styling van de korte man. Hiermee kun jij je op je best kleden.

 1. De verhouding is net zo belangrijk als de pasvorm

Het dragen van kleding met de juiste pasvorm kan voor een korte man wonderen doen, namelijk:

 1. Je lijkt groter;
 2. Je ziet er slanker en/of beter uit;
 3. Het kleedt je af;

De juiste maat is niet het enige antwoord. Ook de verhouding is namelijk een belangrijk punt. Je kunt natuurlijk aanpassingen maken aan het kledingstuk, zoals kortere mouwen of broekspijpen. Dad kan de verhoudingen van het kledingstuk echter negatief beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het patroon, de zakken of de afstand tussen knopen.

Ga dus niet alleen af op de maat, maar ook op de algehele verhouding van het kledingstuk. Te lang kan je eventueel nog inkorten, maar te krap of te wijd is niet te wijzigen zonder dat de verhouding van het kledingstuk verdwijnt.

 1. Knip jezelf niet in tweeën

We proberen allemaal kleding te kiezen die ons goed staat of die we leuk vinden. Hierbij proberen we onze goede kanten te benadrukken en onze mindere kanten te verbergen. Als kortere man wil je dus groter lijken, en niet korter. Toch? Hierbij kun je een aantal technieken toepassen.

Wanneer de boven- en onderkant van je outfit dezelfde kleur of kleurtoon heeft, creëer je een vloeiende ooglijn langs je lichaam; van boven naar beneden. Wanneer er veel contrast is tussen je boven- en onderkant, knip je jezelf juist in tweeën waar je korter lijkt dan je bent.

 1. Kijk naar boven

Een ander belangrijk advies voor kortere mannen is om verticale strepen te dragen in plaats van horizontale strepen. Met verticale strepen gaat de aandacht van boven naar beneden, waardoor je langer zal lijken.

Ook kun je accessoires toevoegen, maar kies voor opvallende ‘hoge accessoires’. Dus bijvoorbeeld een:

 • Hoed;
 • Stropdas;
 • Zonnebril.

Dan trek je de aandacht naar boven, waardoor de illusie wordt gecreëerd dat je langer bent.

 1. Date je kleermaker, maar trouw niet met hem

De bovenstaande tips kunnen je helpen om de juiste outfit samen te stellen. Toch zit je kast nog steeds vol met compromissen. Een kleermaker kan je helpen met wat basis aanpassingen aan de kleding die je niet helemaal past.

Je kunt je kleding uit je kledingkast indelen in 3 groepen:

Groep 1: Kleding waar je van houdt, maar niet de perfecte pasvorm hebben.

Groep 2: Kleding die je leuk vindt, maar niet goed passen.

Groep 3: Kleding die je ok vindt en al dan niet goed passen.

Groep 1 blijft in je kast. Groep 3 kun je meteen aan een goed doel geven, want het leven is te kort om kleding te dragen waar je niet van houdt en ook geen juiste pasvorm hebben. De kleermaker kan mogelijk helpen met de kleding uit groep 2. Je wilt deze kleding graag houden, maar de pasvorm kan beter.

Houdt echter wel in gedachte dat de kleermaker kleine aanpassingen kan maken, zoals bijstellen of inhalen. Als de pasvorm echter al niet goed is, kan de kleermaker hier weinig aan veranderen. Een kleermaker kan een kledingstuk dus korter maken, maar niet korter én een kleinere maat.

 1. Zoek naar de juiste merken voor kortere mannen

Veel kledingmerken hebben een soort one-size-fits-all mentaliteit. Je kunt een kleinere maat vinden, maar dit is in werkelijkheid dezelfde pasvorm waarbij wat stof is weggenomen. Ook richten veel merken zich slechts op de maat (S, M, L), maar ontbreekt het aan kledingmaten die zich richten op lengte én gewicht.

Daarom is het goed om kleding te vinden van merken die de kortere mannen begrijpen.

Conclusie

Ik zit weliswaar aan de andere kant van het spectrum, maar heb met dezelfde uitdagingen te maken. Ik ben een lange man. Het belangrijke aspect bij het kiezen van de juiste kleding is dat je kleding vindt dat goed bij je lichaamstype past. Daarvoor heb je wat tips nodig. Zo simpel is het. Het is belangrijk om de goede dingen te benadrukken en de minder goede aspecten aan je lichaam te verbergen. Je moet dus simpelweg weten hoe je dit het beste kunt doen. Daar heeft iedere man mee te maken.

Om jezelf als kleine man goed te kunnen kleden, hoef je slecht een paar ‘geheimen’ te kennen. Bij deze zijn het overigens geen geheimen meer:

 1. De maat is slechts een deel van het probleem, ook de verhouding is belangrijk.
 2. Kleuren en patronen kunnen voor en tegen je werken. Houd hier dus rekening mee!
 3. De kleermaker kan wat simpele aanpassingen maken, maar geen lastige ingrepen doen. Koop dus kleding dat goed zit, maar met kleine aanpassingen nog beter kan worden.
 4. Vind een kledingmerk dat zich specialiseert in de kortere man. Dit kan echt het verschil maken, doordat alle aspecten van het kledingstuk erop worden aangepast.

Wees dus niet getreurd en neem geen genoegen met minder. Kies geen kinderkleding uit wanhoop. Er zijn namelijk zeker oplossingen en mogelijkheden voor de kleinere man om er goed uit te zien in kleding met een goede pasvorm. Wellicht kost het je wat extra moeite en tijd, maar het resultaat zal er zijn. Hopelijk kun je met de bovenstaande tips kleding uitkiezen waar je nog lang plezier van hebt en dat je met veel plezier zult dragen.