4 redenen om maatkleding te kopen

4 redenen om maatkleding te kopen

augustus 10, 2018 Uit Door kledingheren

Je hebt vast weleens gehoord van maatpakken en kleding op maat. Misschien heb je zelf maatkleding in je kast hangen. Wanneer je er niet mee bekend bent, schets ik graag de volgende gedachte. Weet je nog een moment dat je dacht: “Die man ziet er goed uit in pak”? Waarschijnlijk had deze persoon een maatpak aan. Maatkleding kleedt de man namelijk perfect.

Maatkleding is precies op maat gemaakt. Het is daardoor duurder, maar je zult er jarenlang plezier van hebben en er geweldig uitzien. Het is kleding dat precies voor jou lichaam is gemaakt en hoeft niet per se stervensduur te zijn.

Waarom maatkleding

Ik geef je in deze blog graag 4 reden waarom je eens kleding op maat zou moeten maken.

  1. Maatwerk is beter dan kleding uit het rek.

De kleding die in winkels wordt verkocht, wordt in rekken gehangen of tentoongesteld aan de voorbijlopende klanten. Deze kleding is bedoeld om zoveel mogelijk mensen te passen. Daarom heb je de maten S, M, L en overige maten. Het is niet mogelijk om 100 verschillende maten te hebben zodat iedereen perfect passende kleding kan kopen.

Helaas, echter, hebben weinigen een gemiddeld lichaam. De gemiddelde maten passen bij velen dus niet perfect. De mouwen zijn te lang, de broekspijpen zijn te kort, je moet een riem dragen zodat je broek niet afzakt, enzovoort.

Bij overhemden, bijvoorbeeld, wordt er over het algemeen gewerkt met 2 maten: de halswijdte en de mouwlengte. Er wordt dus geen rekening gehouden met de grote van de borstkast of de buik. Maar dit is wel erg belangrijk. Daardoor heb je of overtollige stof of een te strak shirt.

Maatkleding wordt precies op maat gemaakt. De kleermaker zal verschillende maten van jouw lichaam opmeten, zodat het kledingstuk precies de goede pasvorm heeft voor jouw lichaam. De kleermaker zal onder andere de volgende maten opmeten:

  • Nekmaat;
  • Lengte van de armen;
  • Schouderbreedte;
  • Borstomvang;
  • Taille;
  • Polsomvang

Vaak houden kleermakers zelfs rekening met het feit of je een horloge draagt en hoe je je overhemd graag in je broek doet.

  1. Wanneer je je eigen maten weet, kun je steeds opnieuw je kleding bestellen.

Je zou kunnen denken: Wat een gedoe om maatkleding te bestellen. De eerste keer kost het inderdaad meer tijd, maar dit is meer een feestje dan een verplichting. Vervolgens, wanneer je lichaamsbouw min of meer hetzelfde blijft, kun je steeds weer opnieuw maatkleding bestellen aan de hand van de bekende maten. Dan hoeft de kleermaker dus niet steeds weer opnieuw je maten op te nemen.

  1. Je kan meer laten aanpassen dan alleen de maat.

Wanneer je maatkleding bestelt, zijn er veel meer keuzemogelijkheden of variabelen dan de maat. Je kunt je eigen creativiteit of voorkeuren gebruiken en uiten in het nieuwe kledingstuk, zodat het jouw stijl laat zien.

Je selecteert dus niet alleen een stof en je maten worden opgemeten. Je hebt veel meer mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld bepaalde stijlen kiezen. Dit betreffen vaak details waar je voorheen nooit over hebt nagedacht. Bijvoorbeeld het aantal knopen, waar je zakken wilt, de achterflap van het colbertje, enzovoort. Je kunt het ontwerp helemaal aanpassen aan je eigen wensen.

Je kunt hierbij kiezen uit traditionele opties, maar veel kleermakers vertellen ook duidelijk welke opties oubollig zijn en welke modern. Ze kunnen je dus passend adviseren.

Ook kun je kiezen uit een groot aantal stoffen. Dit kunnen klassieke stoffen zijn. Maar je kunt ook een pak voor de zomer laten maken (meer koeler) of voor de winter (warmer). En zo zijn er nog veel meer opties waaruit je kunt kiezen bij maatkleding. Hierdoor kun jij kleding kopen die precies aansluit bij je stijl en wat je graag wilt.

  1. Het is niet zo duur.

Dit klinkt raar, want het imago van maatkleding is dat het heel duur is. Het is maar hoe je het bekijkt. Natuurlijk betaal je in eerste instantie meer voor maatkleding dan voor kleding uit de winkel. Toch zal je merken dat je maatkleding veel vaker draagt en dat deze langer meegaat.

Je zal dit gegeven nu ook al merken. Je draagt het vaakst de kleding die je het beste staat. Kleding met een goede pasvorm, staat je het beste en draag je daarom graag. Zo simpel is het. Bij maatkleding is de pasvorm precies aangepast aan je lichaam en staat het dus perfect. Wanneer je een overhemd in de winkel koopt, moet je misschien naar de kleermaker om het aan te laten passen aan je persoonlijke maten. Bij maatkleding hoeft dit natuurlijk niet meer.

Daarnaast zal je veel kleding in je kledingkast hebben hangen of liggen waarbij je de niet-perfecte pasvorm maar hebt geaccepteerd. Het past, maar het ziet er niet zo goed uit als andere kledingstukken. Wat er dan gebeurt, is dat je de kleding met de beste pasvorm het vaakst draagt. De andere kleding laat je steeds vaker links liggen. Dan had je het beter niet kunnen kopen…

Mijn persoonlijke ervaring met maatkleding

Ik heb meerdere keren een maatpak gekocht. Mijn ervaring hiermee is zeer goed. Zo goed, dat ik geen normaal pak meer wil.

Bij een pak is het nog belangrijke dat het goed zit. Ik heb geen misvormd lichaam, maar een doorsnee pak sluit absoluut niet goed aan. De mouwen zijn te lang, de taille te groot, en het colbert lijkt gemaakt te zijn voor een buikje, wat ik gelukkig niet heb.

De maatpakken staan mij perfect. Ik krijg complimentjes als ik het draag. Het sluit perfect aan op mijn lichaam. Ik koop mijn maatpakken bij Suit Supply. Hierbij kies je een pak (de stof) uit het rek die vervolgens wordt aangepast aan je lichaam. Dus bijvoorbeeld de mouwen en de broekspijpen kunnen worden aangepast.

Je betaalt voor het pak, en wat extra voor de aanpassingen. De pakken gaan dan jaren mee. Ik raad je aan om een tijdloos pak te kopen. Je zult er jaren plezier van hebben, waardoor dit het geld meer dan waard is.

Conclusie

Heb jij een lichaam met gemiddelde maten? Waarschijnlijk niet. Investeer dan eens in maatkleding. Maatkleding sluit perfect aan bij jouw lichaamsbouw, waardoor het de perfecte pasvorm heeft. En dat zie je. Je zult in maatkleding er gelikt, professioneel en goed uitzien. Hierdoor zal je veel zelfverzekerder voorkomen, wat je bovendien meer kansen kan geven in het leven. Denk er dus niet te veel over na, maar bestel eens maatkleding.