11 moderegels die je zeker mag breken

11 moderegels die je zeker mag breken

november 15, 2018 Uit Door kledingheren

Naarmate we ouder worden, worden we ook steeds minder flexibel. In de ochtend kunnen we niet functioneren zonder ons kopje koffie. We hebben hetzelfde kapsel en blijven dezelfde modetrends volgen. Is er een volwassen manier om de gevestigde orde te bestrijden? Maar natuurlijk! Je kunt de oude regels over kleding en mode breken en er nog steeds elegant en goed uitzien. Het voelt heel goed om even slecht te zijn.

De volgende moderegels mag je zeker breken. Graag zelfs. Wees eens lekker stout.

Draag nooit zwart met marineblauw

Marineblauw (of navy blauw genoemd) is een prachtige kleur. Ook zwart is geweldig. Het spreek voor zich dat het combineren van deze twee kleuren ook geweldig is. Toch is het de regel dat het niet kan. Geheel onterecht, zo denken wij.

Dat gezegd hebbende: het is goed om de twee kleuren te combineren door kledingstukken te kiezen die elkaar complimenteren in plaats van met elkaar concurreren. De schoonheid van beide kleuren brengt veelzijdigheid. Deze kleuren lenen zich in het bijzonder goed voor nette avondkleding. Denk bijvoorbeeld aan een navy-blauw poloshirt op een zwarte spijkerbroek met witte sneaker.

Geen sportschoenen buiten de sportschool

Zonder athleisure kleding zou de wereld een stuk minder mooi zijn. Dit is sportieve kleding die wordt gedragen als een casual outfit. Er is natuurlijk wel een verschil tussen wel of geen moeite doen voor je outfit.

Je kunt de kleding waarin je sport namelijk niet na het sporten nog dragen, vanwege de geur en zweetvlekken. Ook is het niet normaal dat er (met name) vrouwen zijn die de hele dag, dan in, dag uit in een sportlegging met een sportshirt rondlopen. Dus op straat, in winkels, etc. zonder naar de sportschool te zijn geweest. Het gaat dus om het creëren van een evenwicht, waarbij je best enkele sportkledingstukken kunt combineren, zoals bijvoorbeeld sportschoenen en hardloopschoenen met een mooie spijkerbroek.

Een stropdas moet altijd met een colbert

Dit is een regel die al enige tijd is ontkracht. Je mag zeker een stropdas dragen zonder een colbertje. Dit kan een erg mooi, verrassend effect geven, maar minder strikt. Je kunt een overhemd met stropdas bijvoorbeeld combineren met een mooie jas, leren jas of een vest.

Geniet ervan om er goed uit te zien zonder toe te geven aan een strak, oncomfortabel colbertje.

Combineer niet verschillende patronen

Waarom niet? Het combineren van verschillende patronen kan juist resulteren in een stijlvolle outfit. Bijvoorbeeld een fleurig bloemenpatroon met een streepjesbroek. Iedereen zegt dat het niet kan, maar het kan wel en geeft een fantastisch effect.

Je moet wel het zelfvertrouwen hebben om deze combinaties uit te proberen. Je moet er ook mee uitkijken dat je niet te ver gaat. Combineer de kledingstukken met verschillende patronen dan op z’n minst met een rustig, effen derde kledingstuk.

Als deze opvallende combinaties niet echt jouw ding zijn, kun je het ook kleiner aanpakken. Bijvoorbeeld door een stropdas met patroon te combineren met een gestreept overhemd. Dan heb je een iets subtielere patronencombi.

Draag geen wit na de dag van de arbeid

… zei je oma van 102 jaar oud. Het niet mogen dragen van bepaalde kleuren na een specifieke dag in het jaar, is een ouderwetse regel die veel mensen zijn vergeten.

Draag geen capuchon-trui onder een colbert

Het is niet helemaal meer trendy, maar mag zeker gedragen worden. Het combineren van verschillende stijlen kan juist een heel leuke effect geven. Bovendien verhoogt het spelen met stijlen het comfort.

Kies in ieder geval voor een dunne capuchon-trui onder een colbert om een meer casual geheel te creëren.

Draag bescheiden accessoires

Meer kan soms beter zijn. Ook kunnen accessoires een geweldige toevoeging geven aan je look. Bijvoorbeeld een riem, pet, sjaal of zonnebril kunnen je outfit mooi complimenteren. Laat je niet afschrikken met het idee dat je niet te veel accessoires mag dragen. Dat doen de meeste artiesten ook niet.

Hierbij moet je niet aan Mr. T van van The A-Team. Dus geen dikke kettingen en sieraden voor mannen. Er zijn ook andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan Johnny Depp in Marrakech.

Combineer bijvoorbeeld bruine of leren manchetknopen met armbanden, of een rijtje van dunne zilveren armbanden, ringen en subtiele kettingen. Meng geen metalen, want je bent geen waarzegger.

Zoek het ook breder. Bijvoorbeeld een klein enkelbandje, mooie schoenen, een mooi horloge, zonnebril, petje, stropdas, sjaaltje; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Draag geen witte sokken

De huidige trend van het dragen van witte sokken is eigenlijk een reactie op de gekke obsessie van sommige mannen voor sokken in allerlei kleuren en patronen. Deze heren dragen een pantalon tot boven de enkels, zodat hun opvallende sokken een statement worden. Heel leuk verzonnen. Maar heren mogen natuurlijk in het algemeen best een statement maken; dus niet alleen met sokken. Durf ook eens een statement te maken met wat anders.

Witte sokken passen niet bij elke look, maar mogen zeker worden gedragen door mannen. Zet je lekker af tegen deze nutteloze regel.

Draag ze bijvoorbeeld op casual schoenen, zoals Vans, een korte broek of sneakers. Maar draag ze niet onder een net pak, dat is nog steeds een no-go. Pas er ook op dat je look met witte sokken je geen uitstraling van een 16-jarige jongen geeft. Nog snel nieuwe sokken nodig? Bekijk dan deze winkels met avondbezorging, zodat je nog snel een pak nieuwe witte sokken kunt scoren.

Draag nooit een T-shirt onder een pak

Hetzelfde geldt als bij een capuchon-trui onder een colbertje: het breken van deze regel kan heel goed wanneer je gaat voor een casual look. Je kunt dus niet een T-shirt onder een smoking dragen en ook niet verwachten dat een T-shirt onder een colbertje opeens een outfit voor een bruiloft is. Dan ben je namelijk verkeerd gekleed voor de gelegenheid, underdressed, wat onfatsoenlijk is voor de gelegenheid.

Je maakt een statement door geen overhemd te dragen. Dan hoef je niet te schreeuwen met prints of teksten. Houd het simpel. Dus bijvoorbeeld een mooi klassiek katoenen T-shirt met een mooie v-nek in het kleurenpatroon van het pak. Ook kun je een T-shirt doen met een mooie streep, of andere mogelijkheden. Hiermee kun je de look van het pak compleet veranderen. Dit kan een leuk effect geven.

Heb jij soms moeite met het kiezen van de juiste outfit? Of weet je niet altijd wat wel en niet mag? Ga dan vooral tegen de gevestigde orde in. Maar houd het beleeft en doe geen domme dingen. Sommige regels blijven namelijk bestaan.